CNPP CNPP

 Home

> Informatii utile
   > Pilonul II (pensii private obligatorii)
   > Plata pensiilor in strainatate
> Software
> Comunicate de presă
> Link-uri
> Program C.J.P. Arad
> Formulare
> Sitemap
> Informatii de interes public
> Declaratii de avere
> Somatii CJP Arad

 


Plata pensiilor in strainatate asigurata de catre C.N.P.A.S. si Citi Romania

Bucuresti, 25 august 2008

29.000 de beneficiari ai sistemului public de pensii stabiliti in strainatate isi vor primi, in premiera pentru Romania, pensia in statul de domiciliu

In premiera, incepand cu luna august 2008, beneficiarii sistemului public de pensii stabiliti in strainatate isi primesc pensia pe teritoriul statului de domiciliu sau de resedinta (stat de sedere obisnuita), in contul bancar declarat la casa teritoriala de pensii in evidenta careia se afla dosarul de pensie. Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) a incheiat un parteneriat cu Citibank Romania S.A., prin intermediul caruia pensiile si alte drepturi de asigurari sociale cuvenite beneficiarilor sistemului public se transfera in strainatate, intr-un cont bancar deschis de acestia la o banca de pe teritoriul statului de domiciliu sau de sedere obisnuita, dupa caz. Primele plati in strainatate au fost asigurate in luna iulie a acestui an, in vederea testarii procedurilor de transfer.

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a impus renuntarea la clauzele de resedinta (sedere obisnuita) in cazul beneficiarilor stabiliti pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene (UE) si, ulterior, ale Spatiului Economic European (SEE). Potrivit legislatiei comunitare in vigoare, persoana care are dreptul la pensii si la ajutoare de deces, dobandite potrivit legislatiei romane, va beneficia de aceste prestatii chiar daca locul sau de sedere obisnuita este stabilit pe teritoriul altui stat membru al UE/SEE decat Romania.

De asemenea, pentru a asigura egalitatea de tratament intre toti beneficiarii sistemului public de pensii si luand in considerare solicitarile venite din partea celor care nu au domiciliul pe teritoriul unui stat membru al UE/SEE si nici nu isi pot desemna un mandatar cu domiciliul pe teritoriul Romaniei, a fost prevazuta posibilitatea platii drepturilor cuvenite din sistemul public si pe teritoriul statelor extracomunitare.

"Am fost pe deplin constienti de necesitatea asigurarii conditiilor necesare respectarii angajamentelor ce ne revin ca urmare a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, in special in ceea ce priveste asigurarea egalitatii de tratament in cazul tuturor beneficiarilor sistemului public de pensii, indiferent de statul in care au dorit sa se stabileasca ulterior desfasurarii unei activitati profesionale pe teritoriul Romaniei.
Pentru a garanta exportul drepturilor de pensie pe teritoriul altor state, CNPAS a invitat institutiile financiar - bancare sa depuna oferte pentru incheierea unei conventii care sa asigure exclusiv achitarea drepturilor de pensie in strainatate. Citibank Romania S.A. a fost aleasa ca partener al CNPAS in urma unei licitatii publice care a avut loc la finalul anului 2007.
Am apreciat disponibilitatea reprezentantilor Citi Romania in parcurgerea etapelor de initiere a prezentului proiect, atribut esential in implementarea oricarui proiect de o asemenea anvergura.", a declarat Stefana Aghergheloaei, secretar general al CNPAS.

"Ne bucura sa asistam la materializarea unei initiative menite sa dea romanilor stabiliti in strainatate acces la un drept care li se cuvine. Citi Romania este onorata sa fie aleasa de catre CNPAS ca partener in acest proiect; la randul nostru ne propunem sa onoram acest mandat printr-o prestatie de exceptie.
Prezenta Citi in aproape toate tarile lumii asigura acoperirea teritoriala in toate statele vizate de acest proiect. CitiDirect Online Banking, platforma globala de tranzactionare a Citi, recunoscuta la nivel mondial, asigura pentru toate cele 42 case teritoriale de pensii infrastructura necesara transmiterii pensiilor. Consideram ca experienta de lucru a echipei in proiecte similare impreuna cu cele de mai sus constituie premizele prestatiei de exceptie pe care ne-am propus-o", a declarat Cristela Georgescu, director general adjunct al Citibank Romania S.A.

Procesul se va desfasura dupa cum urmeaza: in a doua jumatate a fiecarei luni, casele teritoriale de pensii vor efectua transferurile de pensii in valuta prin Citibank Romania. In doua zile lucratoare de la data initierii platilor, fiecare beneficiar isi va putea ridica pensia, diminuata cu toate costurile de transfer ce pot aparea, de la banca unde isi are deschis contul personal din tara de domiciliu sau de resedinta, dupa caz.
Numarul total estimat al beneficiarilor acestui serviciu este de aproximativ 29.000, dintre care cei mai multi se afla in Germania - 10.000, restul fiind distribuiti dupa cum urmeaza: aprox. 5.000 in Austria, 4.000 in Ungaria, 3.000 in Italia, 2.000 in SUA si alti aproximativ 5.000 in alte state.

Persoane de contact:

Cristina Constantinescu
Director Comunicare Citibank Romania
Tel: +40212035202
cristina.constantinescu@citi.com

Luiza Florescu
Director, Directia Relatii Internationale, C.N.P.A.S.
Tel: +40213118047
Mobil: +40731042309

Despre CNPAS

Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), este o institutie publica autonoma de interes national, cu personalitate juridica, organ de specialitate al administratiei publice centrale, care administreaza si gestioneaza sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, precum si sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, sub autoritatea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.
CNPAS are in subordine case judetene de pensii si Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti, care sunt servicii publice descentralizate investite cu personalitate juridica.
In calitate de organism de legatura in materie de pensii in aplicarea instrumentelor juridice cu caracter international, CNPAS adopta masurile necesare in vederea aplicarii unitare si corecte, de catre casele teritoriale de pensii, a prevederilor regulamentelor comunitare din domeniul securitatii sociale, precum si ale acordurilor si conventiilor din domeniul asigurarilor/securitatii sociale la care Romania este parte.
Informatii suplimentare pot fi gasite la adresa www.cnpas.org., la rubrica Integrare Europeana.

Despre Citi

Citi este prezent in Romania prin Citibank Romania S.A. incepand din anul 1996 si furnizeaza produse si servicii financiare companiilor nationale si internationale, companiilor mici si mijlocii, sectorului public, organizatiilor non-profit si persoanelor fizice. Citibank Romania detine in prezent 8 sucursale destinate clientilor persoane juridice si 39 agentii CitiFinancial, prin care furnizeaza credite persoanelor fizice. CitiFinancial, divizie Citibank de finantare dedicata segmentului de consumer, isi deserveste clientii si prin cei 668 de agenti de vanzari directe din 50 de centre situate in intreaga tara.
Citi, cea mai importanta companie internationala de servicii financiare, detine 200 de milioane de conturi de clienti in peste 100 de tari din lume si furnizeaza persoanelor fizice, companiilor, guvernelor si institutiilor o gama larga de produse si servicii financiare, inclusiv credite si servicii bancare, activitati bancare si de investitii pentru companii, asigurari, garantii bancare si managementul investitiilor. Informatii suplimentare pot fi gasite la adresa www.citigroup.com. sau www.citi.com.Instructiuni referitoare la exportul in strainatate al pensiilor si altor drepturi de asigurari sociale   

 

Certificat de viata RO    

Certificat de viata / Certificat de vie RO - FR    

Certificat de viata / Life certificate RO - EN    

Certificat de viata / Lebensbescheinigung RO - DE    

Declaratie transfer drepturi in strainatate